Stor musik bakom muren

1961 byggdes den så förhatliga Berlinmuren. På östsidan hamnade en av världens äldsta och förnämsta orkestrar, Staatskapelle Berlin. De musiker som fanns i den västra zonen kunde inte fortsätta sitt arbete i orkestern och den forne chefsdirigenten Herbert von Karajan fick börja forma Berlinfilharmonikerna istället.

Men kvar bakom muren fanns fortfarande en fantastisk orkester som då och senare förmådde behålla sin härligt lite murriga kompakta klang. Med en imponerande PR-maskin och modern marknadsföring lyckades dock Berlinfilharmonin framstå som stadens främsta orkester men om man synar korten så är jag inte säker på att detta också återspeglar sanningen. Jag har nu lyssnat till inspelningar av Staatskapelle Berlin från 1980-talet och kan inte höra annat än att orkestern i klang och precision inte står sin granne efter. Tvärtom så föredrar jag ofta den här orkestern framför Berlinfilharmonin. 

Chefsdirigent under denna tid var österrikaren Otmar Suitner och vilken musiker det var !! Hans Bruckner är helt suverän. Det är imponernade hur rätt han navigerar femmans finalsats, adagiot i sjuan är magnifikt, för att inte tala om åttans finalsats. Finalsatser i allmänhet synes vara Suitners specialalitet.

I Brahms finns all den kompakta värme, all den finess som man kan önska utan att han för ett ögonblick tvekar när brasset ska bita ifrån. I Dvoraks symfonier regerar han och han skulle kunna vara förstahandsval i alla nio symfonierna. Med samma härliga musikalitet får han en Mozartsymfoni att sprudla eller en Beethovensymfoni att explodera. Mahlers tvåa och femma får tolkningar som inte står de allra bästa efter.

Kort sagt är en genomlyssning av Suitner och Staatskapelle Berlins musikaliska arv på skiva är en av de mest givande lysnningssejourerna jag haft på länge. Tänk så synd att man på 80-talet kastade bort lyssningstid på Karajan och Berlinarna när det några kvarter bort i samma stad satt en samling musiker under, får man anta, betydligt svårare förhållanden och musicerade på den här nivån !

2013-08-25/Staffan

©2009  Sundkvist Awards
|
|