Reflektioner, arkiv

HalvvÀgs genom boxen

I julklapp fick jag en box med 60 cd innehållande inspelningar av symfonier som Leonard Bernstein gjort med företrädesvis New York Filharmonikerna. Detta väcker naturligtvis en del funderingar kring såväl dirigent som orkester.

Läs mer»

Berlioz: Symphonie Fantastique och Cleopatra

Anna Caterina Antonacci, sopran, Rotterdams Filharmoniska Orkester,  Dir.: Yannick Nézet-Séguin (BIS)

Vid första anblicken ser denna konstellation mycket intressant ut. Nézet-Seguin har gjort en del fina inspelningar på framför allt på bolaget Atma men även en superb Ravel-skiva på EMI. Också den med hans nya orkester i Rotterdam. Tyvärr är besvikelsen stor efter att ha hört denna skiva.

Läs mer»

Om Boulez, Solti, Mahlers 6:a och förutfattade meningar

Våra kära gamla stridsäpplen! Jag tänkte att de skulle få komma fram igen efter några års träda.

Jag började med Boulez. Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig. En ”mesig” Mahler utan energi. ”Objektiv” à la Boulez utan några intentioner att göra något mer än vad som står i notbilden.  Jag hade fel.

Läs mer»

Ernst Krenek och strÄkkvartetter

Min förkärlek för stråkkvartetter från 1900-talet är ju som bekant mycket stor. Shostakovich, Bartok, Martinu, Schulhof och några till är favoriterna. Därför var det med stor förväntan jag plockade fram en CD med två av Kreneks stråkkvartetter. Men det blev tyvärr en besvikelse.  

Läs mer»

Om Schubert, orkestermusiken och vÀstgötaklimax

Jag har ett väldigt komplicerat förhållande till Schubert. Å ena sidan upplever jag något väldigt stort när jag lyssnar på B-dursonaten, D960. Förundrad över hur musiken kan beröra själens mest avlägsna skrymslen. Den är himmelsk! Eller ”Vinterresan” en närmast tragikomisk beskrivning av olycklig kärlek, som skapar en hjärtknipande sympati för den stackars kärlekskranke vandraren. Patetiskt och romantiskt à la 1800-tal. Visst! Men det är både äkta och övertygande.

Läs mer»

Sibelius och Rozhdestvensky

När man hör en inspelning från 70-talet med en orkester som har en alldeles egen och personlig klang inser man hur långt likriktningen har gått när det gäller världens olika orkestrar.

Läs mer»

Tjajkovskij och Rostropovich

Mstislav Rostropovichs tolkningar av Tjajkovkijs symfonier tillhörde mina favoriter bland LP skivorna för mer än 20 år sedan. Hur står sig dessa tolkningar nu vid förnyad genomlyssning i CD-format ?

Läs mer»

Musik som vÀrlden kan vara utan

Tråkmånsar?

stravinsky

vivaldi
Läs mer»

Svenska Dirigentpriset 2010 har fÄtt en vinnare!

Efter en spännande semifinal och finalkonsert i Stockholms. Konserthus kunde vinnaren av 2010 års Svenska Dirigentpris till Sixten Ehrlings minne koras. Priset är instiftat av PricewaterhouseCoopers och Stockholm Sinfonietta i samarbete med Stockholms Konserthus.

Familjen Sixten Ehrling lämnar numera också värdefulla bidrag till priset.

(Fotograf: Knut Koivisto)

Läs mer»

Vem var Peter Mennin ?

Om någon ställt den frågan för en månad sedan hade jag blivit svaret skyldig. Nu vet jag bättre. Peter Mennin (1923-1983) var en amerikansk tonsättare som skrivit en hel del hörvärd musik som nu uppenbarligen delvis fallit i glömska. Det finns all anledning att ägna hans musik några lyssnartimmar.

Läs mer»

Vilken tur att vi har britter !

Tidningen Grammophone (med brittiskt ursprung) utser varje år under pompa och ståt årets bästa skivor. Genom åren har jag dock fått en känsla av att valen ibland mer motiveras av lokalpatriotiska skäl än rent musikaliska.

Läs mer»

VĂ€lklingande praktmiss !!!

Dmitri Shostakovich musik är fylld av "dolda budskap". Vissa av dem är av sådant slag att man måste vara lite musikteoretiskt kunnig för att uppfatta dem.

Läs mer»

Max Reger och harmoniken

Max Reger är på många sätt en fantastisk kompositör. Samtidigt är han nästan omöjlig att få grepp om.

Läs mer»

EngegÄrdkvartetten

Det är alltid spännande med nya bekantskaper. Engegårdkvartetten och etiketten 2L har jag inte mött tidigare i något sammanhang, så det var med stor nyfikenhet jag tog mig an denna skiva.

Läs mer»

Schmidts undergÄngsapokalyps i ny inspelning

En ny inspelning av Schmidts väldiga undergångsapokalyps, baserad på Johannes uppenbarelse, tillhör inte vanligheterna i skivfloden. När Schmidt presentande detta verk år 1937 var det i en tid av stor förnyelse och det som var "inne" var Stravinskys och Schönbergs musik.

Läs mer»

Rachmaninovs första symfoni

Denna cd presenterar tre ungdomsverk för orkester av Sergej Rachmaninov. Symfoni nr 1 fick ett katastrofalt första framförande och medförde att Rachmaninov inte komponerade på tre år efter detta. Han rev dessutom sönder partituret. Som tur var fanns det material kvar som gjorde det möjligt att rekonstruera verket.

Läs mer»

Bruckners Ă„tta och nia

Anton Bruckners åttonde och nionde symfonier tillhör otvivelaktigt musikhistoriens allra största skapelser, inte bara til omfånget utan även till innehåll.

Läs mer»

Pukor eller inte ?

Det är inte ovanligt att dirigenter och musiker tar sig friheter och ändrar i partitur och noter. Det kan vara fråga om att ändra nyanser, betoningar, strykningar mm. Ibland ändrar dirigenten också instrumenteringen. Personligen har jag inte svårt att acceptera sådant eftersom min utgångspunkt är att det är den som framför ett verk som också måste sätta sin egen personliga prägel på framförandet för att det skall kunna beröra lyssnaren.

Läs mer»

Vad fÄr man om man korsar Hindemith med Ives?

Svar: Heitor Villa-Lobos. Eller....

Läs mer»

Wagners ring i snabbförpackning

Neeme Järvi är tillbaka i Skottland efter många år, åtminstone vad gäller skivproduktion. På en ny Chandos sacd framför han med Skotska National- orkestern Hans de Vieglers timmeslånga orkesterfantasi med musik ur Wagners ringen. Det är en bra samman- hållen version som är ganska övertygande även om operorna som helhet är att föredra.

Läs mer»

Ernest Bloch

Lars uppmärksammade oss på Blochs kammarmusik vilket medförde att jag utforskade hans superba violinkonsert (vilket också Lars sedemera gjorde) samt mer musik

Läs mer»

Charles Köchlin - Djungelboken (RCA)

Detta album, som innehåller två CD har seglat upp som en av mina favoriter på senare tid. Denna inspelning med David Zinman och Radio-Symfoni-Orkester i Berlin fick också utmärkelsen "Record of the Year" av Gramophone 1994. Efter att ha lyssnat ett antal gånger på denna fantastiska musik, så känns det fullt berättigat.

Läs mer»

©2009  Sundkvist Awards
|
 Uppdaterad: 2013-12-28 |
|