Irriterande musikaliskt !

Den rumänske dirgenten Constantin Silvestri avled 1969 endast 55 år gammal. Vi kan dock njuta av hans dirigentkonst eftersom det finns en hel del dokumenterat på skiva. EMI har i sin serie "Icon" gett ut en box med 15 CD som innehåller såväl 1800-tals som 1900-tals musik. Boxen är värd uppmärksamhet av den fördomsfrie lyssnaren.

Att Silvestri var en suverän orkesterledare kan knappast ifrågasättas av någon. Att Wienfilharmonikerna under hans ledning klingar fantastiskt är ingen större överraskning men att höra Bournemouth Symfoniorkester klinga som den gör i Elgar och Rimsky-Korsakov är enligt min mening en sensation. Vilka klanger och vilken precision! 

Hur tolkar då Silvestri musiken? Svaret kan hållas kort - annorlunda. Ibland är det så annorlunda att även för mig välkänd musik blir ny. I Elgars "in the South" eller i Dvoraks symfonier har jag faktiskt ibland svårt att orientera mig. Silvestri plockar fram instrumentgrupper, ändrar betoningar och orkesterbalanser på ett sådant sätt att musiken klingar på ett helt nytt sätt. Hans Tjajkovsky (symfonierna 4-6 och Manfred) får en ny skepnad, som bitvis både imponerar och förför. Ibland låter inte Dvoraks sjua som en symfoni utan som en sinfonia concertante där varje orkestergrupp spelar mot och med varandra. 

I välkänd musik är det därför lätt att vända sig mot Silvestris tolkningar och hävda "att så här ska det inte låta". Lyssnar man närmare så upptäcker man dock att alla dessa egenheter är oerhört musikaliska och väl genomtänkta. Här har vi en dirigent som utstrålar samma värme som Rudolf Kempe men med större temperament och samma typ av egensinnigheter som Sir John Barbirolli, men där orkestrarna ofta klingar bättre.

Gillar jag detta? Jag tycker det är oerhört givande att lyssna till Silvestris annorlunda sätt att närma sig musiken. Jag erkänner oförbehållsamt att det är genommusikaliskt gjort. Jag saknar en del spontanitet eftersom allt låter så väl genomtänkt. Det är svårt att kritisera någon som har en musikalisk idé och som så framgångsrikt genomför den. Ett sammanfattande omdöme från mig är därför att jag inte alltid delar Silvestris uppfattning om hur musiken ska spelas men jag erkänner utan omsvep att det undantagslöst är otroligt musikaliskt; bitvis rentav irriterande musikaliskt!

©2009  Sundkvist Awards
|
|