Vinnare 2009

Ã…rets skiva 2009

gubaidulinaFör första gången i Sundkvist Awards tioåriga historia, hade två av jurymedlemmarna valt ut samma kandidat. Denna CD blev också till slut, genom ett omröst-ningsförfarande, juryns val till Sundkvist Awards-utmärkelsen. Skivan med Bachs violinkonserter och Sofia Gubaidulinas violinkonsert, ”In Tempus Praesens” från 2006/07 var dock inte ett helt okontroversiellt val. Den enighet som brukar prägla juryns val under tidigare år, nådde vi inte riktigt fram till denna gång. Anledningen var, som Björn helt korrekt påpekade, att Bachs violinkonserter, som upptar nästan halva CD:n, knappast når upp till en nivå, som motiverar en nominering. Vad var det då som ändå gjorde denna CD till vinnare?

”In Tempus Praesens”
är ett nutida verk, som har stark förmåga att kom- municera med lyssnaren. Musikens innehåll och budskap är lätt att ta till sig. Den gastkramande vandringen, från klagosång och förtvivlan till ljus, lämnar inte någon opåverkad. Illustrerad av en praktfullt klangmättad orkesterdräkt, som är full av ovanligt häftiga instrumentkombinationer, inklusive piano, cembalo och en omfattande slagverkssektion, gör detta till en enastående lyssningsupplevelse. Konsertens kulmen kan liknas vid en kadens, först åtföljd av tre snabba ackord i orkestern, som upprepas under några minuter innan sedan solisten lämnas ensam i sin färd mot ljuset. Detta är oerhört effektfullt och sänder rysningar efter ryggraden. Anne-Sophie Mutter är fullständigt lysande i soliststämman och spelar med en auktoritet och ett driv som man bara kan låta sig hänföras av. Denna violinkonsert sticker ut. Helt klart. Något bättre lär knappast ha komponerats i genren de sista 50 åren. Möjligen finns det ett par, som är jämförbara. Så av den anledningen gjorde vi ett avsteg detta år från principen att hela skivan måste ha toppklass för att få utmärkelsen Sundkvist Awards. Dessutom, det är svårt att bortse från ett verk, som förekommit flitigt på våra spellistor.


Kategorivinnare


Bland kategorivinnarna vill vi särskilt lyfta fram Mendelssohns pianotrios på Harmonia Mundi i exceptionellt blodfulla tolkningar av Trio Wanderer på skivmärket Harmonia Mundi. Detta är en fullpoängare i alla avseenden och är ett absolut måste i varje kammarmusiksamling!

Albert Roussels musik kan emellanåt gäcka en lyssnare, som inte är uppmärksam. Särskilt gäller det Symfoni nr 2, som är sparsmakad i sitt uttryck. Inga stora gester men ändå har den en rik klangvärld, som man inte borde gå miste om. Denna relativt nya inspelning på Naxos, kan absolut mäta sig med de bästa!

Benjamin Brittens ”War Requiem”  uruppfördes 1962 och är ett tydligt ställningstagande mot allt vad krig är. Britten skrev verket för tre specifika solister, Fischer-Dieskau, Pears och Vishnevskaya. Det är också dessa tre solister som finns med på den här närmast legendariska inspelningen tillsammans med Melosensemblen, The Bach Choir och London Symphony Orchestra. Allt under tonsättaren som dirigent.  Inspelningen är från året efter uruppförandet men som vanligt med Deccas skivor från denna tid är ljudupptagningen utmärkt. Få andra skivinspelningar om ens några kan stoltsera med att framförandet verkligen återspeglar det tonsättaren eftersträvat. Detta är en inspelning, som även Sundkvist Awards-juryn vill uppmärksamma och ge utmärkelsen, som bästa vokalskiva vi lyssnat till under året.

Nu önskar vi ett gott nytt lyssnarår 2010. Där vi för vår del ser fram emot Mahler-festivalen i Stockholm i mars, som säkerligen kommer att bli en av höjdpunkterna under året.

Tillbaka»

©2009  Sundkvist Awards
|
 Uppdaterad: 2011-02-07 |
|